Tο Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης
Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Παπαλαζαρίδου Αναστασία
O Έλληνας μαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος Ερατοσθένης (Κυρήνη 276 π.Χ.- Αλεξάνδρεια 194 π.Χ.) πραγματοποίησε ένα πείραμα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου χρησιμοποιώντας απλά υλικά και τη σκιά μιας κατακόρυφης ράβδου. Με τα μέσα και τις γνώσεις της εποχής και έχοντας την ισχυρή πεποίθηση ότι η Γη θα πρέπει να είναι «σφαιρική» κατάφερε να μετρήσει την περιφέρεια και συνεπώς την ακτίνα της Γης με αξιοθαύμαστη ακρίβεια. Το λάθος στον υπολογισμό ήταν μόνο 2%.
Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, μία ημέρα μετά την εαρινή ισημερία, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ τάξης του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να υπολογίσουν την περίμετρο και την ακτίνα της Γης επαναλαμβάνοντας το πείραμα του Ερατοσθένη. Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση διεξήχθη στον αύλειο χώρο του σχολείου μας την 5η και 6η ώρα του ωρολόγιου προγράμματος με την καθοδήγηση των Βαβουράκη Μιχαήλ, Θεοδωρίδου Αικατερίνης, Μεχτερίδου Σοφίας, Παπαλαζαρίδου Αναστασίας και την υποστήριξη της Διευθύντριας Θεοδωρίδου Ευαγγελίας και της υποδιευθύντριας Μητροπούλου Όλγας.
Πρωταρχικοί στόχοι της δράσης ήταν η συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών σε μια δραστηριότητα μεγάλου ενδιαφέροντος, η ανταλλαγή των δεδομένων και η διαθεματική προσέγγιση.
Η διαδικασία των παρατηρήσεων, των μετρήσεων και των υπολογισμών υπεισέρχεται στη γνωστική περιοχή αρκετών σχολικών μαθημάτων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Φυσικά/Φυσική, Γεωγραφία, Μαθηματικά, Πληροφορική κ.ά.).
Με ζήλο, κέφι και συνεργασία οι μαθητές και οι μαθήτριες ακολούθησαν τα βήματα του Ερατοσθένη. Με βάση τις οδηγίες του πειράματος που τους δόθηκαν και εργαζόμενοι σε ομάδες έκαναν τις καθορισμένες μετρήσεις σε συγκεκριμένη ώρα κατά την οποία ο Ήλιος μεσουρανούσε και στη συνέχεια τους απαραίτητους υπολογισμούς και οδηγήθηκαν στον υπολογισμό της περιμέτρου και της ακτίνας της Γης. Οι μετρήσεις όλων των ομάδων ήταν πολύ καλές. Μπόρεσαν να προσεγγίσουν με αρκετή ακρίβεια τη μέση τιμή της ακτίνας της Γης (6.371Κm) με μέση τιμή σφάλματος 1,41%.
Η δραστηριότητα έχει μεγάλη εκπαιδευτική αξία. Mέσω αυτής επιτυγχάνεται η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες. Eπίσης, προωθεί και καλλιεργεί τη θετική στάση των μαθητών απέναντι στις Θετικές Επιστήμες.
Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην επανάληψη του πειράματος του Ερατοσθένη!
Περισσότερες πληροφορίες για το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη και την εκπαιδευτική δράση μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα Ερατοσθένης 2024-ΠΑΝΕΚΦΕ
Δικτυογραφία
https://panekfe.gr/
https://www.britannica.com/
https://www.astro.noa.gr/eratosthenes/